TOP

ΑΝΑΣΑ

ΤΣΑΙ OOLONG

 


 Η βασική ιδέα είναι η ζύμωση. Oolongs είναι ποικιλίες μεσαίας ζύμωσης Μέσος βαθμός ζύμωσης: 20-50%, ανάλογα με το συγκεκριμένο είδος. Σε γενικές γραμμές, κατέχουν μια ενδιάμεση θέση μεταξύ πράσινου και κόκκινου (σε ευρωπαϊκό μαύρο) τσάι. Διατηρώντας το φρέσκο ​​λουλουδάτο άρωμα των πράσινων, αποκτούν μια βαθύτερη και πλουσιότερη γεύση που χαρακτηρίζει τις πιο σκούρες ποικιλίες.

 

Το τσάι Oolong δεν είναι πράσινο τσάι! Πολλοί άνθρωποι κατατάσσουν κατά λάθος το Oolongs ως πράσινες ποικιλίες. Το γεγονός είναι ότι ορισμένοι εκπρόσωποι (για παράδειγμα, Tie Guan Yin, Alishan, Milk Oolong) δίνουν το πράσινο χρώμα της έγχυσης και το αποτέλεσμα μοιάζει με πράσινες ποικιλίες. Στην πραγματικότητα, το πράσινο τσάι είναι μια εντελώς διαφορετική ομάδα, που αντιπροσωπεύεται από ποικιλίες λιγότερης ζύμωσης, με διαφορετική τεχνολογία παραγωγής και ιδιότητες. Η διάκριση του τσαγιού oolong από το πράσινο τσάι είναι εύκολη: δώστε προσοχή στο σχήμα του φύλλου. Στις πράσινες ποικιλίες, το φύλλο είναι ολόκληρο, ενω το oolong σε μήκος είναι τσαλακωμένο, συχνά με τη μορφή σφαιρών ή στριμμένων σπειρών.

 

 

Τεχνολογία συλλογής και παραγωγής Τα φύλλα συλλέγονται με το χέρι. Ο χρόνος συλλογής καθορίζεται από τη συνταγή. Κατά κανόνα, οι ποικιλίες της άνοιξης είναι πιο αρωματικές αλλά λιγότερο βαθιάς γεύσης. Φθινόπωρο - το αντίθετο. Για την παραγωγή πολύ ζυμωμένων (σκούρων) επιμήκων, χρησιμοποιούνται ώριμα, σαρκώδη φύλλα. για χαμηλή ζύμωση (ελαφριά) - νεότερες πρώτες ύλες. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. 

Το γενικό σύστημα παραγωγής έχει ως εξής: 

Ξήρανση στο ύπαιθρο. Η καλλιέργεια απλώνεται κάτω από τον ήλιο για 1-1,5 ώρες και μετά μεταφέρεται στη σκιά. 

Σιγοβράσιμο (ζύμωση). Περιοδικά, τα φύλλα αναδεύονται, αλλά προσεκτικά ώστε να μην προκαλέσουν ζημιά. Το τσάι σιγοβράζει στον αέρα έως ότου τα φύλλα αρχίσουν να σκουραίνουν. 

Ταυτόχρονα, η ζύμωση είναι άνιση: τα άκρα οξειδώνονται περισσότερο από το μεσαίο τμήμα. 

Θέρμανση (ξήρανση). Σκοπός: να σταματήσει η ζύμωση. 

Ξήρανση εκ νέου. Σκοπός: να αφαιρέσετε την υπολειπόμενη υγρασία. 

 Συσκευασία. Ταξινόμηση με παραδείγματα των καλύτερων ποικιλιών Η ταξινόμηση Oolong βασίζεται σε διαφορετικά κριτήρια. Ο κυριότερος είναι ο βαθμός ζύμωσης.