TOP

ΑΝΑΣΑ

MATE - MATCHA

 




Το Matcha (ή το Matcha στην ακριβή μεταγραφή, Matcha) - που μεταφράζεται ως "τσάι σε σκόνη" - είναι ένα τσάι σε σκόνη που παρασκευάζεται με άλεση ενός ξηρού φύλλου από ιαπωνικό τσάι Tencha (Tencha). Έχει εξαιρετικό πλούσιο άρωμα με ήπια γεύση. Τα φύλλα τσαγιού από τα οποία παράγονται Tencha και επιπλέον Matcha σκιάζονται πριν από τη συγκομιδή. 

Το τσάι Matcha είναι διάσημο ως βάση της παραδοσιακής ιαπωνικής τελετής τσαγιού, και χρησιμοποιείται επίσης ως πρόσθετο τροφίμων σε διάφορα επιδόρπια και ποτά για να προσθέσει χρώμα και επιπλέον γεύση. Η παράδοση της επεξεργασίας τσαγιού σε κατάσταση σκόνης χρονολογείται από τη δυναστεία του Song (960-1279). 

Ρίξτε το με βραστό νερό και ανακατέψτε το με χτυπήματα μέχρι να σχηματιστεί αφρός. 

Με το πέρασμα του χρόνου, οι Βουδιστές Ζεν ανέπτυξαν την κατανάλωση και την προετοιμασία ενός τέτοιου τσαγιού σε ένα τελετουργικό. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, οι Κινέζοι μοναχοί έφεραν στην Ιαπωνία την κουλτούρα του Ζεν Βουδισμού και μαζί με τον παραδοσιακό τρόπο κατανάλωσης τσαγιού σε σκόνη. Στην Κίνα, αυτός ο πολιτισμός σταδιακά εξαφανίστηκε, αλλά στην Ιαπωνία ριζώθηκε και εξαπλώθηκε ευρέως. Μοιάζει με μια λεπτή σκόνη ανοιχτού πράσινου χρώματος με μια ιδιαίτερη μυρωδιά: τάρτα, εκπέμπει φύκια και θαλασσινό νερό. 

Γευσιγνωσία 

Η έγχυση είναι αδιαφανής, πράσινη. Το άρωμα της έγχυσης μοιάζει με φύκια nori. Η γεύση είναι πολύ πυκνή, θαλασσινή, με ευχάριστη πίκρα και μακρά, πιασάρικη επίγευση.

Ευεργετικά χαρακτηριστικά 

 Το Matcha περιέχει 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κανονικό πράσινο τσάι, καθώς και θεοφυλλίνη και L-θεανίνη, που διεγείρουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, βοηθώντας σας να παραμείνετε σε εγρήγορση και ταυτόχρονα να είστε ήρεμοι. Επιπλέον, το matcha βελτιώνει τη συγκέντρωση, βοηθά στην ανακούφιση του στρες, βελτιώνει το χρώμα του δέρματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και ομαλοποιεί την εργασία του καρδιακού μυός και βελτιώνει τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα. 

Πώς να το ετοιμάσω

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι παρασκευής αυτού του τσαγιού, αλλά θα επικεντρωθούμε στο κλασικό - Koicha (ισχυρό τσάι): Το μπολ πρέπει να σκουπιστεί στεγνό και να θερμανθεί με ζεστό αέρα. 4 g φύλλων τσαγιού (περίπου το συνηθισμένο 1 κουταλάκι του γλυκού) χύνονται με 40-50 ml νερού θερμαινόμενο στους 80 ° C. Ανακατέψτε αργά με περιστροφικές κινήσεις και στη συνέχεια κτυπήστε με ένα ειδικό χτύπημα ή καπουτσίνο, επιτυγχάνοντας την εμφάνιση αφρού και επιτυγχάνοντας ομοιόμορφη συνοχή ενός παχιού και ξινού ποτού. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιες συσκευές, μπορείτε να αλέσετε το τσάι με ένα πιρούνι.