TOP

ΑΝΑΣΑ

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ !!!!!




Η ιστορία του λιναρόσπορου ανάγεται στην αρχαιότητα. Ο Καρλομάγνος με ειδικό νόμο είχε υποχρεώσει τους υπηκόους του να τον καταναλώνουν λόγω του ότι είχε τεράστια οφέλη για την υγεία.
Οι Βαβυλώνιοι τον καλλιεργούσαν και τον χρησιμοποιούσαν ως βασικό είδος της διατροφής τους.
Ο λιναρόσπορος έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά που τον καθιστούν εξαιρετικά υγιεινό.
Αυτά είναι:
Λιγνάνες. Οι λιγνάνες έχουν αντιοξειδωτικά και οιστρογόνα. Πρόκειται για μια ομάδα χημικών ουσιών που βρίσκονται στα φυτά που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα και είναι παρόμοιες με τις χημικές ουσίες των οιστρογόνων. Ο λιναρόσπορος έχει 75-800 φορές περισσότερες λιγνάνες απ’ ό,τι τα άλλα φυτά που καταναλώνουμε.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι τα καλά λιπαρά που πραγματικά βοηθούν την καρδιά σας. Μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορος περιέχει 1,8 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Φυτικές ίνες. Ο λιναρόσπορος έχει πολλές διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες.


Τα οφέλη για την υγεία

Οι άνθρωποι που τρώνε λιναρόσπορο μπορούν να απολαύσουν οφέλη για την υγεία, αφού ο συγκεκριμένος σπόρος καταπολεμά τις ακόλουθες καταστάσεις υγείας:
Καρκίνος. O λιναρόσπορος προστατεύει το σώμα σας κατά του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως επίσης και το άλφα λινολενικό οξύ που περιέχουν, αναστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου.
Καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του λιναρόσπορου βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, ενώ εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών. Οι λιγνάνες στο λιναρόσπορο μειώνουν τη συσσώρευση της πλάκας κατά 75%.


Φλεγμονή. Ο λιναρόσπορος μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή σε ορισμένες ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον και το άσθμα. Ορισμένες χημικές ουσίες στο λιναρόσπορο μπλοκάρουν τη φλεγμονή στο σώμα. Αυτό μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες εγκεφαλικών επεισοδίων ή καρδιακών προσβολών.
Διαβήτης. Ο λιναρόσπορος μπορεί να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα γι’ αυτό και συνιστάται στους διαβητικούς.
Εξάψεις. Ο λιναρόσπορος μπορεί να μειώσει τα επεισόδια εξάψεων. Δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος είναι το μόνο που χρειάζεται για να βρουν οι γυναίκες ανακούφιση από αυτά τα συμπτώματα μετά την εμμηνόπαυση.


Τροφές που περιέχουν λιναρόσπορο
Ο λιναρόσπορος βρίσκεται τώρα σε πολλά τρόφιμα που μπορείτε να αγοράσετε. Υπάρχουν περισσότερα από 300 νέα προϊόντα σήμερα στην αγορά που περιέχουν λιναρόσπορο συμπεριλαμβανομένων των:
• Βάφλες
• Κράκερς
• Πλιγούρι βρώμης
• Σιτηρά
• Ζύμη πίτσας
• Μάφινς



Πώς να χρησιμοποιήσετε το λιναρόσπορο
Οι περισσότεροι επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωση αλεσμένου λιναρόσπορου, επειδή αν τον καταναλώσετε ολόκληρο θα περάσει μέσα από την εντερική οδό εντελώς αχώνευτος. Αυτό σημαίνει πως τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στον συγκεκριμένο σπόρο, δεν θα περάσουν στον οργανισμό σας.

Διαβάστε παρακάτω πώς πρέπει να τον καταναλώσετε:


Καφέ ή χρυσός λιναρόσπορος. Τόσο ο καφέ όσο και ο χρυσός λιναρόσπορος είναι εξίσου υγιείς και έχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά, ωστόσο στην αγορά ο πρώτος (καφέ) είναι συνηθέστερος.
Προσθήκη σε δημητριακά ή γιαούρτι. Μπορείτε να προσθέσετε τον λιναρόσπορο στα δημητριακά σας, το γιαούρτι ή το πλιγούρι βρώμης. Μία με δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος θα σας βοηθήσει πολύ να έχετε καλό ύπνο.


Ψήσιμο. Προσθέστε λιναρόσπορο στις συνταγές σας για ψωμί, μπισκότα, κέικ ή τηγανίτες. Αν οι συνταγές σας απαιτούν 2 φλιτζάνια αλεύρι, απλά αντικαταστήστε 1/4 έως 1/2 φλιτζάνι αλεύρι με λιναρόσπορο. Επίσης, επειδή μοιάζει με το σουσάμι, μπορείτε σε κάποιες περιπτώσεις να αντικαταστήσετε μ’ αυτόν το σουσάμι σε διάφορα φαγητά σας.

Αποθήκευση. Τοποθετήστε τον λιναρόσπορο στον καταψύκτη σας για να παραμείνει φρέσκος.


Παρενέργειες

Μην πάρετε λιναρόσπορο, αν έχετε μια επώδυνη πάθηση του εντέρου ή αν υποψιάζεστε ότι έχετε απόφραξη του εντέρου. Ο λιναρόσπορος μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά φάρμακα και σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα δηλητηρίασης με κυανιούχα