TOP

ΑΝΑΣΑ

ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ !!!!!



Το τζίντζερ χρησιμοποιείται ως τρόφιμο και ως φάρμακο από την αρχαιότητα.

Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Zingiber officinale και είναι γνωστό ως ζιντεμέλ στην Ασία, τζίντζερ στην Δύση και πιπερόριζα στην Ελλάδα. Ο Διοσκουρίδης (αρχαίος Έλληνας Ιατρός) το περιγράφει για τις ιδιότητες του ως αντίδοτο σε δηλητηρίαση και ως χωνευτικό, ενώ αναφορές για αυτό έχουν βρεθεί και στα Ανάλεκτα του Κομφούκιου.

Η πολύτιμη αυτή ρίζα υπήρξε και αντικείμενο πολυτελούς εμπορίου από τις εποχές της αρχαίας Ελλάδας και ακόμη περισσότερο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, καθώς μισό μόλις κιλό τζίντζερ άξιζε όσο ένα πρόβατο. Το τζίντζερ προέρχεται από την νοτιοανατολική Ασία και σήμερα καλλιεργείται κυρίως στα νησιά της Καραϊβικής. Αποτελεί βασικό συστατικό πολλών κουζινών ανά τον κόσμο, προσδίδοντας ως καρύκευμα πικάντικη γεύση στα φαγητά.
Θρεπτικό προφίλ του τζίντζερ

Το τζίντζερ αποτελείται κυρίως από νερό (80 %) και είναι εξαιρετική πηγή καλίου, μαγγανίου . Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μαγνήσιο, χαλκό και βιταμίνη Β6.
Θρεπτική ταυτότητα του τζίντζερ
Θρεπτική αξία ανά 100 γρ. Ενέργεια: 80 kcal
Λιπαρά: 0,4 γρ.
Yδατάνθρακες: 18 γρ.
Φυτικές ίνες: 2 γρ.
Πρωτεΐνες: 2 γρ.
Μαγγάνιο: 0,229 mg
Mαγνήσιο: 43 mg
Xαλκός: 2 mg
Kάλιο: 415 mg
Βιταμίνη Β6: 0.160mg
Οφέλη για την υγεία μας
Το τζίντζερ ως αντιεμετικό

Ένα μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών που διεξήχθησαν σε ανθρώπους αλλά και σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το τζίντζερ διαθέτει αντιμετικές ιδιότητες. Οι ακριβείς μηχανισμοί δεν είναι γνωστοί αλλά Ιάπωνες ερευνητές εικάζουν ότι υπεύθυνη για τις ιδιότητες αυτές φαίνεται να είναι η φαινολική ένωση τζιντζερόλη που βρίσκεται στο τζίντζερ, μπλοκάροντας το ανακλαστικό του σώματος για έμετο. Η λήψη ¼ κουταλιάς της σούπας τζίντζερ πριν από ένα ταξίδι με αυτοκίνητο ή πλοίο, φαίνεται να είναι αρκετό για να προσφέρει τουλάχιστον 4 ώρες ανακούφισης σε άτομα που υποφέρουν από ναυτία.
Η γαστρεντερική δράση του τζίντζερ

Η κατανάλωση τζίντζερ έχει βρεθεί να ασκεί αρκετές ευεργετικές επιδράσεις στο γαστρεντερικό σωλήνα. Ενισχύει τη ροή του σάλιου, της χολής και των γαστρικών εκκρίσεων ενώ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την γαστρεντερική κινητικότητα σε πληθώρα ερευνών με πειραματόζωα. Αυτά τα ευρήματα φαίνεται να υποστηρίζουν την παραδοσιακή χρήση του τζίντζερ στην θεραπεία της δυσπεψίας, των κωλικών και της διάρροιας .
Τζίντζερ και αντιφλεγμονώδης δράση

Η τζιντζερόλη που βρίσκεται στο τζίντζερ διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπλοκάροντας την φλεγμονώδη δράση των προσταγλαδινών. Αυτή η φαινολική ένωση φαίνεται να εξηγεί το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα παρατηρούν μείωση του πόνου και βελτίωση της κινητικότητας τους μετά την τακτική κατανάλωση τζίντζερ.

Κλινική μελέτη που διεξήχθη στην Δανία βρήκε ότι η προσθήκη τζίντζερ στα γεύματα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά άτομα με αρθριτικά προβλήματα. Σε αυτή την 12μηνη έρευνα πήραν μέρος 30 άτομα τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα λάμβανε καθημερινά τζίντζερ και η άλλη εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τζίντζερ τακτικά παρατήρησαν σημαντική μείωση πόνου ενώ η άλλη ομάδα που λάμβανε το εικονικό φάρμακο δεν είδε καμία βελτίωση.
Άλλα οφέλη που έχει το τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, μειώνει την χοληστερίνη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τρόποι κατανάλωσης του τζίντζερ

Το τζίντζερ μπορεί να καταναλωθεί ως καρύκευμα σε σαλάτες, φαγητά και ορισμένα γλυκά.
Δοσολογία που πρέπει να καταναλώνεται το τζίντζερ

Το τζίντζερ σίγουρα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας αλλά αυτά δεν αυξάνονται αναλογικά με την δοσολογία. Εννέα γρ την ημέρα θα σας δώσει όλα τα οφέλη που χρειάζεστε ενώ δεν ενδείκνυται να ξεπερνάνε τα 4 γρ την ημέρα, άτομα τα οποία λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα ή διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο αιμορραγίας.



Συνταγές με τσάι τζίντζερ γι’ αδυνάτισμα






1. Κόβουμε ένα τζίντζερ σε λεπτές φέτες. Το βράζουμε στο νερό για 15 με 20 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε μέλι και λεμόνι ανάλογα με το γούστο σας.

2. Τζίντζερ τσάι με λεμόνι. Είναι μια συνταγή για όσους δεν έχουν την ευκαιρία να βράζουν τσάι τζίντζερ την ημέρα. Ρίξτε σε 1.5 – 2 λίτρα βραστό νερό δύο κουταλιές της σούπας τριμμένο φρέσκο ​​ τζίντζερ. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία που να είναι πόσιμο, και στη συνέχεια προσθέστε ¼ ποτήρι χυμό λεμονιού και δύο κουταλιές της σούπας μέλι. Θα πρέπει να πιείτε όλο αυτό το τσάι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Τζίντζερ τσάι με μια φέτα λεμόνι. Ρίξτε 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ και 1 φέτα λεμόνι σ’ ένα φλιτζάνι και προσθέστε βραστό νερό. Όταν το ρόφημα κρυώσει λίγο, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας μέλι. Αυτό το είδος τσαγιού να το πίνετε μισή ώρα πριν από το γεύμα σας.

4. Τσάι τζίντζερ με σκόρδο. Είναι δύσκολο να το πιείτε, αλλά είναι γνωστό ότι είναι πολύ καλό για την απώλεια βάρους. Για να το φτιάξετε, θα χρειαστείτε μία μεσαίου μεγέθους ρίζα τζίντζερ, 2 σκελίδες σκόρδο και 1.5 – 2 λίτρα βραστό νερό. Ρίξτε το τριμμένο τζίντζερ και το τριμμένο σκόρδο στο βραστό νερό. Αφήστε το ρόφημα να καθίσει για 3 ώρες για να ελευθερώσει τα έλαια του. Συνιστάται να το πίνετε μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα, αλλά και στα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων σας.

Το τσάι δεν είναι ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το τζίντζερ στην προσπάθεια σας για αδυνάτισμα. Μπορείτε επίσης ν’ αναμίξετε το τζίντζερ με το κεφίρ ή ξινόγαλα, σκόρδο και λίγο αλάτι για παράδειγμα, το ποτό αυτό είναι ένα τέλειο κοκτέιλ για την υγιή απώλεια βάρους.